Wi-Fi is jarig, 25 jaar draadloos netwerken

Deze maand is Wi-Fi jarig. We vieren de 25ste verjaardag van de IEEE 802.11 standaard die een kwart eeuw geleden werd geïntroduceerd. De naam Wi-Fi bestaat minder lang maar de technologie erachter was vorige week aan haar 25-jarig jubileum toe, en dat werd gevierd.

De eerste 802.11-standaard werd in juni 1997 gepubliceerd, maar de opkomst van Wi-Fi begon al eerder. Het begon allemaal met WaveLan aan het einde van de jaren tachtig als systeem om kassa’s draadloos te kunnen laten communiceren.

De eerste stap naar IEEE 802.11 werd gezet in september 1990 door een groepje engineers dat zich verzamelde in een hotelkamer. Vandaag de dag is het resultaat hiervan te vinden in telefoons, tablets, hotels, koffietentjes, vliegtuigen en ga zo maar door. De technologie hierachter heeft de afgelopen 25 jaar reuzenstappen gemaakt. De huidige standaard is ongeveer 3500 keer zo snel tot een snelheid van 7 gigabits per seconden.

Konstantinos Karachalios, managing director van de IEEE standards Association roemt de ontwikkelaars die dit mogelijk hebben gemaakt: “The many people who have worked on the IEEE 802.11 standard have forever changed our world.”

Bij deze ontwikkelingen hebben ook een hoop Nederlanders een rol gespeeld. Een deel van de ontwikkelingen van chipsets en producten vonden zelfs in Nederland plaats.

Na 25 jaar gaan de ontwikkelingen van Wi-Fi uiteraard door. Het zogenaamde Internet of Things zal steeds meer van het netwerk gebruik maken. Hoge capaciteiten en snelheden zijn daarom noodzakelijk.

In de zomer van 2016 zal er dan ook een nieuwe standaard worden gelanceerd: de 802.11ah. De bedoeling is dat met de 802.11ah standaard zoveel mogelijk apparaten met één accespoint verbonden kunnen worden. Dit wordt mogelijk door gebruik te maken van hogere frequenties.

15 jaar geleden kwam Lumiad op de Wi-Fi markt en is uitgegroeid tot de draadloos netwerk specialist. Tot op de dag van vandaag worden problemen binnen complexe structuren met draadloze netwerken door ons opgelost. Vele bedrijven, van groot tot klein, zouden zonder de hulp van Lumiad minder goed kunnen werken.

Bent u benieuwd wat Lumiad voor u kan betekenen? Neem contact met ons op.

IEEE standards association

Laat een bericht achter