Schiphol Telematics

Draadloos internet is voor de moderne reiziger van levensbelang. Ook op een internationale luchthaven als Schiphol is dit niet meer weg te denken. Dagelijks gaan duizenden reizigers het internet op via verschillende publieke WiFi HotSpots. Daarnaast huisvest Schiphol talloze bedrijven die draadloze communicatietechnologie nodig hebben voor bedrijf kritische processen. Telecombedrijf Schiphol Telematics (ST) stond in 2006 voor de taak om het bereik van haar draadloze WiFi netwerk op Schiphol te optimaliseren. Daar kwam in een uiterst complexe omgeving als een luchthaven nog heel wat bij kijken. Het draadloze netwerk (WLAN) van ST biedt met 550 antennes dekking op ongeveer 550.000 m² van de luchthaven: in de grote aankomst- en vertrekhallen, de pieren en de bagagekelders, op de randwegen en op alle vliegtuigplatformen. De enorme afstanden in het terminalcomplex en op het luchthaventerrein maken het extra moeilijk om de WiFi-apparatuur op de juiste manier in te stellen.

Daarnaast zijn veel locaties moeilijk toegankelijk voor technisch onderhoud aan de WiFi apparatuur.

In 2014 bestond het draadloos netwerk bij Schiphol uit meer dan 1600 Acces points die de meeste gedeeltes van de luchthaven dekking geven: de aankomst- en vertrekhallen, de pieren, de bagagekelders en alle vliegtuigplatforms. De grote afstanden in het terminal complex en in de hele luchthaven maken het lastig om de Wi-Fi apparatuur op de juiste manier aan te passen. Daarnaast zijn er veel locaties heel lastig te bereiken voor onderhoud aan de Wi-Fi apparatuur.

Storingen

ST, verantwoordelijk voor het beheer van het WLAN op het terrein, ondervond begin 2006 regelmatig problemen met het bereik. “Het WLAN dateert al uit 2004 en bleek niet optimaal toegerust op het groeiend aantal gebruikers”, vertelt Jurjen Braakhekke, Senior Product Manager bij ST. We hadden last van storingen, onder meer in de bagagekelders. Hier staan complexe bagage-afhandeling systemen en vele staalconstructies die de radiogolven van het draadloze netwerk kunnen verstoren. Omdat de afhankelijkheid van het netwerk steeds groter werd, kon de luchthaven zich dergelijke storingen niet langer permitteren. KLM gebruikt bijvoorbeeld het WLAN om alle ruimbagage te scannen. De gevolgen voor de bagageafhandeling zijn enorm als het draadloze netwerk niet goed functioneert.”

Wi-Fi Expert

Het bleek voor ST en haar toeleveranciers echter lastig om de precieze oorzaak van bepaalde storingen te achterhalen. Braakhekke: “Begin 2007 besloten we daarom de kennis van WiFi-specialist Lumiad in te schakelen: een van de weinige bedrijven in Nederland die zich volledig heeft gespecialiseerd in WiFi technologie. Lumiad heeft veel kennis en ervaring die hard nodig is in een complexe omgeving als Schiphol.

Bovendien beschikt Lumiad over specialistische meetapparatuur om de kwaliteit van het netwerk te meten. Met behulp van deze geavanceerde apparatuur maakte Lumiad eerst grondige analyses van het netwerk op Schiphol. Ook werd het gedrag van de wireless clients onder de loep genomen. Dit gedegen onderzoek vormde een belangrijke stap naar een stabiel netwerk.”

Anno 2014 is Lumiad nog steeds de favorieten partner voor Wi-Fi kennis voor Schiphol Telematics. Samen werden al meer dan 250 projecten gerealiseerd.

Een stabiel Netwerk

Braakhekke: “In de grote ruimtes, zoals vertrekhallen en platformen, heeft Lumiad het netwerk stabieler kunnen maken door de antenne technieken en de configuratie van de access points aan te passen. Daarnaast heeft Lumiad de RF-reflecties gemeten in de complexere ruimtes, zoals de bagagekelders. Zo ontdekten ze de belangrijkste oorzaak van de storingen in de kelders: grote hoeveelheden staal in de dakconstructies. Nu de engineering rules aangepast zijn, is het netwerk daar inmiddels goed op ingesteld. ”

Een ander voorbeeld waren de problemen die zich voordeden in de business lounges. Het is hier niet ongebruikelijk dat 200 tot 300 mensen tegelijkertijd de ruimte binnenkomen, wachtend op hun vlucht, en allemaal tegelijkertijd het draadloze internet op willen. Het aantal en de diversiteit van de devices veroorzaken problemen met het netwerk en vervolgens klachten bij de bezoekers.

Lumiad heeft toen een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke oorzaken en oplossingen van het probleem. Door de problemen goed te analyseren, het slim verplaatsen van de Acces point en het aanpassen van de configuratie warden de problemen opgelost.

We zijn erg tevreden met de specialistische kennis van Lumiad. Daarnaast bevalt de samenwerking ons erg goed. Lumiad is snel en flexibel en vooral zelfredzaam. Een eigenschap die in een hectische omgeving als Schiphol erg belangrijk is.”

Storingsanalyse

Lumiad biedt ook ondersteuning op het gebied van beheer. Ook hier komt op Schiphol heel wat bij kijken, legt Braakhekke uit: “Als we telefonisch een melding krijgen van een storing, weten we meestal niet direct wat de precieze oorzaak is. Er kan een lokale verstoring zijn als gevolg van RF-stoorbronnen, of door een defect wireless device. We moeten dan ter plaatse gaan kijken wat er aan de hand is en dat is op Schiphol nog een hele klus. Zo doet een specialist van ST er, door strenge veiligheidscontroles, soms twee uur over om van het kantoor naar een bagagekelder of vliegtuigplatform te komen. Daarom ontwikkelen we nu samen met Lumiad een tool waarmee we op de WiFi client beter kunnen zien hoe het netwerk zich gedraagt. Zo kunnen we in de toekomst problemen vaker op afstand oplossen.”

Tracking & Tracing

ST werkt ook samen met Lumiad op het gebied van WiFi plaatsbepaling. Braakhekke: We onderzoeken samen met Lumiad de mogelijkheden van real-time plaatsbepaling van wireless devices,” Dit vormt de basis voor de verdere ontwikkeling van Location Based Services en toepassingen voor Tracking & Tracing. De specialistische kennis van Lumiad blijft dus welkom in ons bedrijf. Daarnaast bevalt de samenwerking ons erg goed. Lumiad is snel en flexibel en vooral zelfredzaam. Een eigenschap die in een hectische omgeving als Schiphol erg belangrijk is.”

“We zijn erg tevreden met de specialistische kennis van Lumiad. Ze zijn snel, flexibel en zelf redzaam: Eigenschappen die essentieel zijn in een hectische omgeving als Schiphol. ”

Jurjen Braakhekke

Senior Product Manager, Schiphol Telematics

Vraag

Het bereik van het draadloze Wi-Fi netwerk op Schiphol optimaliseren.

Oplossing

Met behulp van geavanceerde apparatuur maakte Lumiad een grondige analyses van het netwerk op Schiphol. Ook werd het gedrag van de wireless clients onder de loep genomen. Naaar aanleiding daarvan werd advies uitgebracht met betrekking tot onder andere antenne technieken en configuraties van access points.

Lumiad

favicon logo lumiad

Lumiad Nieuwsbrief

Meld u zich hier aan voor de twee maandelijkse nieuwsbrief van Lumiad

U bent succesvol aangemeld!