Het geheim van een goed WiFi-netwerk zit minder in de snelheid dan je denkt

 

Wat er allemaal in een netwerk zit en waar je rekening mee moet houden

Als ik iets super enthousiast vertel en mijn wederhelft imiteert langer dan twee minuten een baksteen, dan klopt er over het algemeen iets niet aan mijn verhaal. Dit overkwam mij ook toen ik onlangs thuiskwam met de nieuwe familiebolide. Het was een mooie auto. Een die voldeed aan de eisen van een modern gezin. Wat mij over de streep trok was het feit dat deze auto in theorie 800km per uur kon rijden. Ik had sterk het idee dat ik dit de komende vijf jaar weleens nodig zou kunnen hebben. Ik ben met deze auto gereed voor de toekomst. In het glanzende foldertje dat ik mee kreeg van de dealer noemden ze het future proof. Ik was in de greep van marketing. De auto kan echt zo snel. In theorie. En ik heb het nodig in de nabije toekomst. In theorie.

Maar we komen niet uit de 30km zones, dus why?

Terug naar de baksteenimitatie van mijn wederhelft. 6 minuut en 23 seconden gaf mijn horloge inmiddels aan. Ik begon me klaar te maken voor een tirade. Haar monoloog waar ik als luisteraar deel van uitmaakte, bevatte 2820 unieke woorden die ik in verband met censuur niet kan delen.

Kort samengevat is me verteld dat we nagenoeg niet uit 30km zones komen tijdens dagelijks gebruik. Dat we vanaf nu jaarlijks softwaresupport moesten betalen om gebruik te kunnen maken van basisfuncties te kunnen gebruiken, zoals airco en elektrische ramen, heb ik in het kader van onderlinge vrede maar voor me gehouden.

Snelweg

Terug naar de echte wereld, de snelle ICT-wereld

Dit klinkt wellicht als een vreemd verhaal. Toch zien we het vaak gebeuren in de ICT-wereld. Met elk nieuw protocol worden er nieuwe snelheden beloofd. Glanzende folders pronken met hoge snelheden. Geen producent blijft achter. De nieuwe access points garanderen minimaal 1750 mbits aan snelheid. En verkopers verzekeren ons dat dit een absolute must is. We moeten klaar zijn voor de toekomst! Maar is dit wel de hele waarheid?

Qua metafoor had ik eigenlijk als brave huisman moeten investeren in een formule 1 circuit in onze achtertuin. Maar jullie geloven natuurlijk nooit dat ik daar de ruimte voor heb.  

Netwerk layout

Wat gebeurt er eigenlijk in zo’n ICT-netwerk?

Al heb je een snel access point, dit access point bepaalt niet in zijn eentje de snelheid van je netwerk. Dit is hoe het werkt: het access point wordt met de rest van het netwerk verbonden via ethernet. Dit zijn gigabyte verbindingen. Voor de beloofde snelheid zijn er dus twee poorten van een gigabyte nodig. Twee kabels per access point die naar de patchkast gaan. Eenmaal daar aangekomen moeten de kabels in een switch.

Per access points hebben we twee vrije poorten nodig. Deze switchpoorten moeten ook een gigabyte aankunnen. Een van de twee poorten moet bovendien zorgen voor de stroomvoorziening van het access point. Moderne access points gebruiken meer stroom (PoE+) dan hun voorgangers. De kans is dus groot dat we de hele switchomgeving moeten vervangen.

Rekent u ondertussen mee?

Ik ben namelijk bang dat ik de tel zo kwijt ga raken. Vooralsnog hebben we geïnvesteerd in een nieuw draadloos netwerk, hebben we dubbele bekabeling moeten aanleggen en hebben we de switch omgeving vernieuwd en uitgebreid. Ik ben bang dat we elk moment iets in het netwerk tegen gaan komen dat onze snelheid beperkt.

Uw IT netwerk is een grote keten; waar zit de zwakste schakel?
Een IT-netwerk of de IT-infrastructuur is een keten van voorzieningen en apparaten die data transporteren. De ene keer blijven deze data intern, bijvoorbeeld als je een collega belt die een verdieping lager zit. En soms gaat er verkeer naar buiten. Denk hierbij aan het werken in de Cloud. Al dit verkeer moet door de keten. En alle schakels in deze keten moeten even snel of sneller zijn dan de gigabyte verbinding uit de vorige paragraaf. Dit is een uitdaging. Want de keten is lang.

Bottleneck

De belangrijkste bottlenecks van je IT-netwerk

Is een van de schakels niet snel genoeg om het verkeer af te handelen? Dan vertraagt deze schakel alles. Dit noemen we een bottleneck. Hieronder zie je de belangrijkste bottlenecks van een IT-netwerk. De meest voor de hand liggende bottleneck is de internetverbinding. Bij ons op de zaak redden we ons prima met een 100mbit verbinding. Maar in ons voorbeeld betekent 100mbit en flinke dip in snelheid. Ons access point kon namelijk totaal 1750mbit aan data versturen. En dan hebben we het over een enkel access point. De kans is groot dat uw werkplek voorzien is van meerdere access points.

En er zijn nog veel meer schakels in de keten waar de data door moet. Per organisatie verschilt het natuurlijk maar bottlenecks zijn er altijd. Voorbeelden zijn:

  • routers
  • servers
  • firewalls
  • de plek waar al het verkeer samenkomt: de core switches.

Wil je de maximale snelheid behalen om klaar te zijn voor de toekomst? Dan moet je verder kijken dan alleen de access points. De hele keten moet klaar zijn.

En dan nu de echte vraag: maken we van ons IT-netwerk een snelweg?

Een IT-netwerk, bedraad en draadloos, is als een snelweg. En voordat je als organisatie je datasnelweg gaat vernieuwen, moet je over een aantal zaken goed nadenken.

  • Is er binnen onze organisatie wel een vervoermiddel die snel genoeg om over deze snelweg te rijden?
  • Is het nodig dat we onze hele infrastructuur gaan aanpassen, zodat men in de toekomst 800km per uur kan rijden?
  • En gaan we in de toekomst gebruik maken van voertuigen die 800km per uur kunnen rijden?

Persoonlijk denk ik van niet. Ik kan me op het moment van schrijven geen voorstelling maken van toepassingen die 500mbit per seconde nodig hebben op mijn smartphone.  Wellicht streaming diensten zoals Netflix maar die bufferen hun data zonder dat je daar wat van merkt.

De werkelijkheid van de IT-infrastructuur gaat over capaciteit en minder over snelheid

Hoe meer MB’s hoe beter. Snelheid wordt vaak genoemd in discussies over IT-infrastructuur. Maar van al onze klanten zijn er maar enkele die deze snelheid echt gebruiken. Universiteiten en Hogescholen bijvoorbeeld, die vluchthaven waar we dagelijks lopen en ook dat prachtige park in Lisse. Dit zijn locaties waar duizenden mensen hun apparaten willen verbinden met het Wi-Fi. Zij hebben het nodig. Capaciteit is een essentieel onderdeel van discussies die we bij deze organisaties voeren.

Gelukkig bezitten we bij Lumiad de kennis om in te zien dat er meer voordelen zijn in het gebruik van de nieuwste techniek. Voor het gros van de bedrijven is topsnelheid namelijk niet het belangrijkst. Onze netwerkspecialisten kunnen de wensen en toepassingen van uw organisatie in beeld brengen en samen met u een ontwerp maken voor de ideale ICT-keten.
Ik heb de stille hoop dat woorden als stabiliteit en betrouwbaarheid op kort termijn hun intrede doen in de wereld van marketing en glossy folders. Maar ik ben me pijnlijk bewust dat snelheid en performance marketingtechnisch veel sexyer klinken.

Pro tip: wil je sparren met een vraagstuk op IT-gebied? Dan kun je ons altijd vrijblijvend bellen maar vraag dan niet naar mij, ik ben maar een verkoper.

Computer Tom

Laat een bericht achter